CC | Project 5

foto’s: Frits Hakkennes

CC | Project 5 - Brittish Choral Music POSTER PUBLIEKIn project 5 stonden werken van Britten, Vaughan Williams en Elgar staan centraal, een ‘extremely beautiful & utterly british’ programma. In slechts 12 repetities een opmerkelijk resultaat in twee uitvoeringen.

  • Zaterdag 20 febr. 20.00 uur
    Lutherse Kerk in Den Helder
  • Zondag 21 febr. 15.30 uur
    RK Christoforuskerk in Schagen

Geen land ter wereld kende in de vorige eeuw zo’n hoog ontwikkelde koorcultuur als Engeland. Geen wonder dus dat juist daar zoveel prachtige nieuwe koormuziek werd geschreven. Met ongeëvenaard gevoel voor traditie werd alles wat de Britten bezig hield getoonzet: van natuur & emoties tot diepgewortelde religie.

Stanford, Sullivan, MacFarren en Wood markeren met hun partsongs een periode waarin muziek verhalen vertelt over pure emoties. Melodieën en harmoniën die schoonheid beschrijven en je hart raken. Vaughan Williams en Elgar sluiten bij deze traditie aan en worden als sleutelfiguren gezien in het Engels muzikaal nationalisme met veel invloeden van volksmuziek.

Hymn to the Virgin schreef Britten op 16-jarige leeftijd, herstellende in een sanatorium. Zijn Five Flowersongs schreef hij voor vrienden met een botanische achtergrond en grijpt terug op de klassieke partsongs. Britten’s Rejoice in the Lamb is ongetwijfeld het meest opmerkelijke werk van dit programma dat de aardse en kerkelijke kunsten verbindt. Christopher Smart schreef de tekst in de 18e eeuw in een psychiatrisch ziekenhuis, lijdend aan een geloofsmanie. En dat is goed te horen…

CC | Project 5 - Brittish Choral Music POSTER PUBLIEK-2.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s